torsdag 28 januari 2010

Mumsiga bullar med mandelmassa

Dessa bullar funkar utmärkt som lite variation till vanliga kanelbullar. Mandelmassan gör de här bullarna riktigt saftiga, så snåla inte med den!



ca 40 st

50 g jäst
200 g smör
5 dl mjölk
2 tsk stött kardemumma
½ tsk salt
2 dl socker
1 ägg
ca 15 dl vetemjöl

Fyllning:
ca 100 g mjukt smör
ca 300 g mandelmassa

1 uppvispat ägg till pensling
pärlsocker till dekoration

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll degvätskan över jästen och rör tills jästen har löst sig. Rör ner kardemumma, salt, socker och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta in i degen. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt till den är smidig och släpper bunken. Degen ska vara ganska lös, men tillsätt mer mjöl om den är för kladdig. Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa under en bakduk ca 40 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en rektangulär platta, ca 1 cm tjock. Bred smör på och riv mandelmassa som du fördelar över degplattan. Rulla ihop degplattan. Skiva rullen i ca 20 bitar och lägg dem i fina pappersformar på en bakplåt. Sätt ugnen på 225 grader. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla bullarna med ett lätt uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen ca 5-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar