tisdag 9 februari 2010

Banan & Chaimuffins

Muffins är den ultimata mjuka kakan tycker jag. Går att göra i flera härliga smaker med eller utan god topping, frosting eller dekorationer. Dessutom perfekt att ha i frysen - bara att ta upp så många man vill ha utan att behöva tina upp en hel kaka om man vill ha en liten godbit att äta på! Vintertid brukar vi ha mycket bananer hemma och de som inte äts upp blir den perfekta ingrediensen till en god kaka. Här kommer ett underbart recept på bananmuffins med goda kryddor från äkta chaithé från Indien. Självklart går det bra med vilket chaithé som helst. Créme fraiche i smeten gör dessa muffins extra krämiga och goda. Fina muffinsformar på det och fikan blir en succé!

Ca 16 stora muffins

100 g smör
2 dl socker
3 bananer
1 dl creme fraiche
1 dl chaithé
4 dl vetemjöl
1 1/1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen kanel
1 krm malen kryddnejlika

Glasyr
3 dl florsocker
3 msk vatten
torkad frukt, kokosflingor

1. Sätt på ugnen 175 grader. Placera ut muffinsformarna på en plåt eller muffinsplåt.
2. Smält smöret och låt det svalna.
3. Vispa socker och ägg poröst och häll sedan i smöret.
4. Mosa bananerna och blanda ihop dem med creme fraicken och chaithét.
5. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten.
6. Häll smeten i muffinsformarna och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.

Vill du dekorera muffinsarna enligt bilden, låt dem först svalna och under tiden blandar du florsocker och vatten. Bred glasyren över muffinsarna och toppa med torkad frukt i bitar och kokosflingor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar