torsdag 4 februari 2010

En försmak av semlor

Det är ännu inte fettisdagen, men vad gör det. Varför bara äta semlor en gång om året när det är så gott? Jag kunde helt enkelt inte vänta på den rätta dagen utan fuskade. Dock fuskade jag inte med självaste semlebullarna. Äkta hemmagjort ska det vara! Se bara till att bjuda hem ett gäng som kan hjälpa till att äta upp semlorna sedan, för det blir ganska många. Annars går det bra att frysa in bullarna för att spara dem till den "riktiga" dagen.

18-24 bullar


1 msk kardemummakärnor

3 dl mjölk

50 g jäst

1,5 dl strösocker

0,5 tsk salt

150 g mjukt smör

1 ägg

11-12 dl vetemjöl special


Fyllning:

400 g mandelmassa

Lite mjölk

8 dl vispgrädde

Ägg till pensling

Florsocker


Stöt kardemummakärnorna i en mortel och värm med mjölken tills den är 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös den med mjölk, salt, smör och ägg. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter. Sätt ugnen på 200 grader och stjälp därefter upp degen på ett mjölat bord och baka ut till runda bullar, ca 18 st. Lägg bullarna på bakplåtspapper och jäs under bakduk i 45-60 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen ca 6-7 minuter. Låt svalna.


Skär av toppen och gröp ut lite av bullen som röres krämigt tillsammans med riven mandelmassa och lite mjölk. Fyll semlorna med röran, spritsa över grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker.

1 kommentar:

  1. Ja Emma, dessa semlor blev ju grymt goda! Trots det något skrala utbudet på Willy's... ;-)

    Kram Anna

    SvaraRadera