lördag 6 februari 2010

Filmjölkscones med oliver

Man behöver nödvändigtvis inte alltid ha alla ingredienser hemma om man vill baka något så enkelt som scones. Med fantasins hjälp löser det sig oftast. Jag tycker att det är extra roligt att äta något "ihopslängt" som bara råkar bli hur bra som helst! Och har man tur så blir det ännu godare än det hederliga gamla receptet. Så var det när jag bakade dessa scones. Filmjölk istället för vanlig mjölk gjorde sconesen matigare och chilioliverna som jag hittade i kylen hettade upp smaken. Vetemjölet tog slut så jag slängde i lite rågsikt istället. Med bregott, stark prästost och en stor kopp svart kaffe avnjuts dessa scones nybakade allra bäst en lördagsförmiddag!
Receptet på en höft ungefär:
Ca 8 dl mjöl av den sort man har hemma (här vetemjöl och rågsikt)
Lite salt
Lite strösocker
4 tsk bakpulver
100 g smör
4 dl filmjölk
Starka oliver

Blanda de torra ingredienserna och tillsätt smöret i bitar. Finfördela till en smulig massa. Tillsätt filmjölken och rör ihop till en kletig deg. Häll i något annat gott, t.ex. oliver. Mjöla därefter ett bakbord och platta ut degen till tre runda kakor. Lägg dessa på en plåt täckt med bakplåtspapper, nagga kakorna och markera ett kryss över dem. Grädda dem i mitten av ugnen i 200 grader i 15-20 minuter. Låt svalna en aning innan de hamnar i magen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar