fredag 5 februari 2010

Himmelska chokladtårtan


Det här är den mest ultimata chokladtårtan. Den är mäktig och grymt god. Efter bara en liten bit har man fått i sig sin dagliga chokladdos. Men eftersom den är så fantastisk hindrar det en dock inte att ta ännu en bit. Smaka själva!! Jag har fått inspiration till tårtan från ett recept jag hittade av bakkreatören Leila Lindholm.

200 g smör
3 dl ljust muscovadosocker
1 dl ljus sirap
4 ägg
5 dl vetemjöl
1.5 dl kakao
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
3 dl mjölk
200 g mörk kvalitetschoklad
smör till formen

Peanutbutter frosting (till 1 tårta):
1.5 dl mjukt jordnötssmör
8 dl florsocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
300 g Philadelphiaost
2 msk varmt kaffe
Gardering: nötter efter eget tycke

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, muscovadosocker och sirap krämigt. Separera äggen och rör ner gulorna i smörkrämen. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt. Vänd försiktigt ner mjölken och de torra ingredienserna i äggsmeten. Smält chokladen i ett vattenbad och vänd ner den i smeten. Vispa sedan vitorna till ett hårt skum och vänd ner i smeten. Fördela smeten jämnt i 3 smörade 24 cm i diameters kakformar med löstagbar botten. Grädda i mitten av ugnen, i cirka 15 minuter. Låt svalna och lossa försiktigt från formarna.

Peanutbutter frosting: Rör försiktigt ihop alla ingredienser. Låt sedan frostingen stelna till lite i kyl eller frys. Bred frostingen på tårtan och garnera efter eget behag! Själv nöjde jag mig med jordnötter.

1 kommentar:

  1. Emma du äär ju så duktig! När ska man få smaka på det här underverket tro?
    Bettan

    SvaraRadera