onsdag 24 mars 2010

Blåbärsbullar med mandelmassa


Få saker är så gott som nybakade kanelbullar. Men även en sådan klassiker tål att utvecklas. Här kommer de i en variant helt utan kanel, men med en smarrig blandning av blåbärssylt och mandelmassa i fyllningen.

36 bullar

50 g jäst
5 dl mjölk
200 g smör
2 dl strösocker
1 st ägg
ca 15 dl vetemjöl (ca 900 g)
1 tsk salt

Fyllning:
200 g mandelmassa
50-100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1-2 dl blåbärssylt

Garnering:
smält smör
strösocker

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll degvätskan över jästen och rör tills jästen har löst sig. Rör ner salt, socker och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta in i degen. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den är smidig och släpper bunken. Degen ska vara ganska lös, men tillsätt mer mjöl om den är för kladdig. Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa under en bakduk ca 40 min.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den väl och dela degen i tre delar. Börja med att kavla ut den ena till en stor rektangel. Bred ut det mjuka smöret på ena halvan. Strö över sockret och riv över mandelmassa på samma halva som smöret. Bred ut blåbärssylt med en sked på den andra halvan och vik sedan degen dubbel. Skär i ca 2 cm breda remsor. Snurra ihop till en bulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör likadant med de två andra degbitarna. Låt jäsa under en bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250°C. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8-10 min. Låt svalna på galler och sedan under bakduk.

Före servering: Smält smöret och pensla på bullarna. Doppa dem sedan i strösocker. Servera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar