torsdag 4 mars 2010

Emmas variant av den klassiska tigerkakan


Idag kände jag att det var på tiden att baka en tigerkaka. Det är en gammal klassiker som jag faktiskt inte kan minnas att jag någonsin har gjort! Receptet är hämtat ur ”Sju sorters kakor”.

Min tigerkaka utvecklades dock till en tigerkaka utan ”ränder” då jag av alltför mycket entusiasm ville gå händelsernas väg i förväg. Det kan lätt bli så när jag bakar, jag tycker det är så roligt att jag glömmer bort att noga läsa receptet. För det är ju mycket roligare att gå på känslan...

För att få till en riktig tigerkaka är därför mitt tips att följa nedan recept i ordning. Om ni inte vill det är risken att det blir en vanlig chokladkaka av det hela istället. Mycket god blir den oavsett!

Ugnstemp: 175 C, varmluft 175 C
200 g smör
2,5 dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl grädde eller mjölk

Smaktillsats:
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker (rivet skal av en citron går också bra som alternativ)

Smörj och bröa en avlång form, ca 1,5 liter. Rör matfettet och sockret poröst. Blanda ner ett ägg i taget under omrörning. Tillsätt mjölet, blandat med bakpulvret och vätskan. Lägg ungefär 1/3 av smeten i en skål och blanda ner kakaon. Smaksätt resten av smeten med vaniljsockret eller citronskal. Häll hälften av den ljusa smeten i formen och sedan den mörka smeten och resten av den ljusa. Dra med gaffel genom smeten så att den färdiga kakan får ett marmorerat utseende.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme.

(Nästa gång jag bakar tigerkaka lovar jag att följa receptet!)

2 kommentarer:

  1. Emma, du är ju bara för rolig! Du kan helt enkelt inte sluta freestyla... ;-) Himla fin blid du tagit, blir helt klart sugen på att komma på kaffekalas hos dig!

    SvaraRadera
  2. Underbart syrran :) Du är för härlig! KRAM Anna

    SvaraRadera