måndag 22 mars 2010

Fluffiga maränger med choklad


Riktigt roligt är det att göra dessa maränger. Dels för att marängsmeten får så härlig konsistens, och dels för att det blir så fint när men rör ner den smälta chokladen. Dessutom går de ju att äta! De är precis lika söta att smaka som att titta på, och allra godast blir de nog till glass.

20 st

7 st äggvitor
5 1/4 dl strösocker eller florsocker
Saft av en ½ citron
100 g mörk choklad

Sätt ugnen på 120 grader. Blanda äggvita, socker och citron i en helt ren, rostfri bunke. Se till att ingenting av gulan från äggen slinker med i smeten! Ställ bunken över ett kokande vattenbad. Vispa med elvisp tills temperaturen är 60-65 grader, så att sockerkristallerna smälter. Sätt därefter ner bunken i ett kallt vattenbad i diskhon och fortsätt vispa med elvisp tills smeten svalnat (ca 20 grader). Smeten ska vara seg och kunna dras ut med vispen. Smält chokladen i micron eller över vattenbad. Vänd försiktigt ner den smälta chokladen i marängsmeten så att den blir fint marmorerad. Klicka upp marängerna på plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen 55-60 minuter. De ska vara lite sega i mitten - då är de helt perfekta!

4 kommentarer:

  1. oH my gosh!!! jag vill ha!

    SvaraRadera
  2. Ser underbara ut! :)

    SvaraRadera
  3. det blev bara 10 :) men väntar väntar... snart klara....

    SvaraRadera
  4. vi feste oss vid dessa och valde dem! snart bak dax! :)

    SvaraRadera