måndag 15 mars 2010

Macarons


Dessa små franska sötsaker har blivit ett riktigt trendigt bakverk men de är ingenting för ovana bagare... Lika bra då att jag erkänner att jag (och Emma!) misslyckats med dessa en gång tidigare. Men jag kan lova att de smakar precis lika gott även om mandelmarängen krackelerat på ytan. Man lär av sina misstag heter det visst, så den här gången blev de precis så fina som jag hoppats på!

I de flesta macaronrecept ska man hacka hel mandel och sedan mala den. I detta recept använder jag mandelmassa vilket gör det hela mycket smidigare.

Ca 20 st

2 äggvitor
150 g mandelmassa
1 ½ dl florsocker (50 g + 50 g)
Några droppar röd karamellfärg

125 g vit choklad
½ dl röda vinbär
2 msk vispgrädde

Arbeta in den ena av äggvitorna, lite i taget i mandelmassan. Använd händerna eller en gaffel. Blanda i 50 g florsocker.

Vispa den andra äggvitan till ett fast skum (var noga med att använda en helt ren bunke samt att ingen del av äggulan kommer med). Tillsätt resten av florsockret, lite i taget och fortsätt vispa under tiden. Vänd ner äggviteskummet, lite i taget, i mandelmassan. Tillsätt karamellfärg efter tycke och smak och blanda försiktigt ner i smeten.

Spritsa ut rundlar på plåtar med bakplåtspapper, totalt blir det ca 40 st. Låt dem vila på plåten ca 1 timme för att ytan ska bli torr och slät (hoppa inte över detta mycket viktiga steg, för då krackelerar kakorna om man har otur). Sätt ugnen på 150 grader.

Grädda kakorna i nedre delen av ugnen 10-12 min. Låt kakorna svalna innan du lossar dem från bakplåtspappret.

Finhacka chokladen. Mixa vinbären med en stavmixer. Koka upp vinbärspurén och grädden i en kastrull. Dra bort från värmen och tillsätt chokladhacket. Rör tills chokladen har smält. Låt svalna i kylen ca 30 min.

Para ihop kakorna två och två, de ska helst vara lika stora. Spritsa vinbärskrämen på undersidan av en av macaronerna i varje par och sätt sedan ihop dem. De håller sig 3-4 dagar i rumstemperatur men går även finfint att frysa in.

Lycka till!

2 kommentarer:

  1. Mums mums muuuuuums... :) Jag har ett önskemål om ett inlägg framöver: macarons med kaffesmak!

    SvaraRadera
  2. Jag som är riktig nybörjare undrar om "nedre delen av ugnen" betyder på hyllplanet längst ner eller näst längst ner ?

    Mvh Susanne

    SvaraRadera