onsdag 31 mars 2010

Världens godaste kolatårta


Den här tårtan är en klar favorit när det gäller födelsedagstårta i vår familj. Under grädden gömmer sig en underbar kolasås - och för att få den perfekta konsistensen behöver den koka minst en timme. Botten består av malda sötmandlar, ägg och socker. En perfekt tårta för den som är glutenallergiker! Ingredienserna nedan är för en stor braspanna, men om du vill göra tårtan enligt bilden ovan tar du hälften av allting:

Tårtbotten:
10 äggvitor
440 g sötmandel
5 dl socker

Kolasmet:
4 dl vispgrädde
2 dl socker
1 dl sirap
2 tsk vaniljsocker

Garnering:
5 dl vispgrädde
4 msk kakaopulver

Gör såhär:
Botten: Mal mandeln (eller mixa i matberedare) och vispa äggvitorna hårt. Blanda i socker, lite i taget medans du vispar. Vänd sedan ner mandeln i smeten med en slev. Smörj bakplåtspapper - häll smeten i pannan (alternativt smörj en tårtform, 24 cm i diameter). Grädda i ca 30 minuter tills kakan fått lite färg, 175 grader.
Kola: Blanda grädde, socker och sirap. Koka över en timme. Gör dropprov i kallt vatten. Om du kan forma en liten mjuk kula av kolan är den klar. Låt svalna och häll sedan över kolan på den svalnade tårtbottnen och stryk över hela bottnen.
Vispa grädden och garnera med kakaon. Serveras kall! Kanske blir den din nya favorit på påskbordet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar