söndag 11 april 2010

Grekiskt bröd på söndag

Jag har inte varit så duktig på att baka massa bröd den senaste tiden så det ska jag fokusera lite mer på framöver tänkte jag. Det är såå mycket godare med hembakat istället för köpebröd. Idag var jag sugen på ett enkelt vitt bröd. Det tar några timmar på grund av alla jästider, men det är det värt. Den som väntar på något gott :) 

(1 bröd)

50 g jäst
6 dl vatten
2,5 tsk salt
ca 12-13 dl vetemjöl
1 dl solrosfrön eller nötter

Rör ut jästen med lite ljummet vatten (27 grader). Blanda i resten av vattnet samt salt och frön eller nötter.  Jag hittade lite soltorkade tomater i kylen så jag hackade ner lite sånt också. Blanda  sedan i vetemjöl och rör till en jämn men kladdig deg. Låt jäsa 1 timme under duk. Rör därefter om i degen och låt den jäsa ytterliggare 1 timme under duk. Häll upp degen på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ytterliggare 30 minuter. Värm ugnen till 275 grader. Ställ in brödet långt ner i ugnen i ca 15 minuter, sänk därefter värmen till 100 grader. Grädda brödet 1 timme och låt svalna på galler.

Receptet hittade jag i ett nytt bakmagasin som heter Baka och som är hur bra och inspirerande som helst!

 

1 kommentar: