torsdag 8 april 2010

Idas äppelyoughurtbröd

Gokväll! Nu ska jag ge er ett recept på ett av mina favoritbröd som är hur enkelt som helst att göra. Det beror framförallt på att det innehåller bikarbonat istället för jäst så man slipper den oftast långdragna jäsningen. Jag brukar göra brödet i lite olika versioner, t.ex nötter och torkad frukt kan man variera sig med och hälla i det som man har hemma. Det ursprungliga receptet fick jag för första gången av min vän Ida och det ser ut såhär:

2 dl havregryn
5 dl siktat dinkelmjöl
1 dl linfrön
1 dl russin
1 dl grovhackade hasselnötter
2 tsk bikarbonat
2 nypor salt
4 dl naturell yoghurt
1 rivet äpple
3 msk honung

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Riv äpple och blanda ner det, youghurt och honung. Blanda. Klä en brödform med bakplåtspapper och häll i smeten. Sedan kan man hälla över lite solroskärnor så blir brödet lite tjusigare. Grädda brödet på nedersta falsen i ugnen i ca 1 h och 20 min. Kolla med en sticka att det är färdigt!


Obs- jag har hört att man inte bör äta bikarbonatbröd varje dag...det är nog mer ett helgbröd. Vet inte så noga, men tydligen är bikarbonat i små mängder bra för matsmältningen men för höga doser kan minska upptaget av andra ämnen i kroppen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar