söndag 9 maj 2010

Helggodis


Hittade den här godingen i mammas bokhylla  - och genast minns jag för några somrar sedan när jag och mina systrar bakade oss igenom i stort sett hela den här boken en regnig sommar. Eftersom det regnade ute igår passade det ju utmärkt med en liten repris. Fastnade för Godismuffins, som i boken såg ut såhär:


Såhär är de beskrivna i boken:
"Dessa muffins är som stora, krämiga praliner med segt och härligt tuggmotstånd. De serveras halvtinade och känns därför inte så mäktiga. En perfekt munsbit att ha i frysen när chokladsuget sätter in!"

Ca 14 st eller 30 små:
100g smör
2 ägg
2,5 dl socker
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Fyllning:
50 g smör
1,5 msk mjöl
0,5 dl socker
1,5 msk kakao
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull på svag värme. Vispa ägg och socker pösigt och rör ner det smälta smöret. Rör ner mjölet blandat med kakao, vaniljsocker och salt. Skeda upp smeten i små mazarinformar. Fyll inte på för fullt! Grädda sedan ca 15 minuter i 175 grader.Låt svalna.
Gör sedan fyllningen. Börja med att smälta smöret i en kastrull. Tillsätt sedan mjöl, socker och kakao och rör till en jämn smet. Tillsätt mjölk och grädde och koka tills smeten tjocknar, vilket bara tar några minuter. Fördela smeten i chokladformarna och låt svalna. Förvara dem i frysen och ta fram drygt 20 minuter före servering.

Jag använde mig av småbrödsformar, vilket resulterade i att det blev drygt 30 små muffinsar. Blev ett lagom format, eftersom de är rätt mäktiga - men supergoda och sega. Nedan ser ni hur mina blev:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar