onsdag 26 maj 2010

Rågbröd

Jag lovade mig själv att börja baka bröd oftare! Här ser vi resultatet av mitt första rågbröd:


Det var hur gott som helst! Ganska så kompakt och mättande, men det gillar jag. Jättebra frukostbröd - man står sig länge. Antagligen är det jättenyttigt också.

Här är receptet:
50 g smör
5 dl mjölk (vatten eller filmjölk går också bra)
50 g jäst
2 tsk salt
1 msk socker (sirap eller honung går också bra)
7 dl grovt rågmjöl
ca 6 dl vetemjöl

1. Smält smöret i en kastrull och häll i vätskan. Värm degspadet till 37 grader.
2. Lös upp jästen i degbunken i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, saltet och sockret.
3. Rör ner rågmjölet och så mycket vetemjöl att degen går lätt att arbeta. Arbeta för hand (om man inte har en maskin!) tills degen är seg, smidig och släpper bunkens kanter.
4. Strö ett tunt lager mjöl över degen och lägg på en bakduk. Låt jäsa på en dragfri plats till dubbel storlek, ca 30 min - 1 tim.
5. Knåda degen med vetemjöl på ett mjölat bakbord tills den blir smidig, slät och fast.
6. Forma degen till bullar, kakor, rågbitar, limpor eller formbröd. Jag valde att göra rågkakor! Då delade jag degen i 4 delar och formade varje del till en slät bulle. Plattade ut dem till runda kakor, ca 1,5 cm tjocka, på balplåtspapper på en plåt. Nagga dem sedan med en gaffel och ta ut ett runt hål i mitten.
7. Jäs igen under bakduk i ca 30 min.
8. Pensla med vatten och sikta över lite mer rågmjöl - sedan in i mitten av ugnen i 200-225 grader, ca 15 min.
9. Låt kallna i bakduk, ät och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar