torsdag 24 juni 2010

Drömtårta med romtryffel

Jag är sån som gillar tantbakelser, som drömtårtor och sånt. I en receptbok av Mia Öhrn hittade jag ett härligt drömtårterecept med rom i. Jaa! tänkte jag. Rom i kakor. Det måste ju testas. Och de blev lika uppskattade som jag förväntat mig. Jag hade med mig dem som efterrätt på förra helgens picnic och de var perfekta som en liten mumsbit när man bara var sugen på något litet. Och för att kunna ta flera om man ville det så gjorde jag dem extra små. Titta så söt kakan blev:


tryffelfyllning:
75g mörk choklad
0,5 dl vispgrädde
1 msk smör
1 msk mörk rom

kaka:
2 ägg, gärna rumsvarma
1 dl strösocker
0,5 dl potatismjöl
1,5 msk kakao
0,5 tsk bakpulver

Hacka chokladen till fyllningen ganska fint. Koka upp vispgrädden och smöret i en liten kastrull. Dra kastrullen från plattan och rör ner chokladen. Rör tills chokladen har smält helt och tillsätt då rommen. Låt fyllningen stelna lite i kylen. Rör om då och då.

Vispa äggen riktigt pösigt tillsammans med sockret. Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver, sikta och vispa försiktigt ner i äggsmeten. Bred ut smeten i ett jämnt, ganska tunt lager på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 6 minuter. Obs, grädda inte för länge! Strö kakans överdel med socker, lägg på ett bakplåtspapper och vänd så att kakans undersida kommer upp. Lossa på det bakplåtspapper som nu är överst. Låt svalna i några minuter.

Bred på tryffelfyllningen och dela kakan på mitten på längden. Rulla ihop till två långa, smala rulltårtor och låt stå kallt fram tills att de ska ätas. Skär upp i små bitar. Sedan bör de ätas ute en härlig kväll med goda vänner!

2 kommentarer:

  1. Den här måste jag baka! Ni ser ut att ha haft det riktigt mysigt på överraskningspicknicken!
    Puss o kram Sara

    SvaraRadera
  2. Det var superhärligt. Sjukt bra som bakisfika till en heldag framför tv:n också!! Tack Emma för en utskäm helg! Puss erika

    SvaraRadera