onsdag 23 juni 2010

Födelsedagstårta

Min käreste fyllde 25 år i förra veckan. Då bakade jag den här godsaken:

Det är en pavlovatårta med lemoncurd, receptet hämtat från den härliga Per Morberg. Hans matlagningsprogram är ju för övrigt helt underbart. Nåväl, marängen innehöll följande och den gjorde jag såhär:

4 äggvitor
2 dl socker
1 msk maizena mjöl
1 tsk ättikssprit (12%)

Sätt ugnen på 140 grader. Vispa äggvitorna till ett riktigt styvt skum. Rör ner sockret och fortsätt vispa tills smeten blir glansig och går att forma till toppar med vispen. Tillsätt maizenamjöl och ättikssprit och rör om väl. Fös ut smeten på ett smort och mjölat bakplåtspapper i en så jämn cirkel som möjligt. Grädda i cirka 1 timme och 15 minuter. Stäng sedan av värmen och låt tårtbottnen stå kvar i ugnen i minst ett par timmar eller över natten.

Vill man inte göra egen lemoncurd, så går det lika bra att köpa färdig på burk. Det gjorde jag! 

Lägg upp tårtbottnen på ett tjusigt fat, smeta på lemoncurd och sedan vispad grädde på toppen. Därefter garnerade jag med hallon. Mums!


Jag gillar hallon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar