fredag 18 juni 2010

Härlig havtornscheesecake


Efter ett besök på Kiviks musteri på Österlen tidigare i vår köpte jag med mig havtornssylt och havtornsdryck för att kunna baka den här kakan. En sån här cheesecake tar lite tid och ska helst bakas dagen innan så att den hinner stelna och bli maximalt fin.

Botten:
200 g digestivekex
60 g smält smör

Fyllning:
2 ägg
2 dl socker
2,5 dl naturell yoghurt (3%)
2,5 dl Philadelphiaost
2 dl vispgrädde
1 dl havtornsdryck
200 g havtornssylt
6 gelatinblad

Dekoration:
200 g havtornssylt
½ dl havtornsdryck
2 gelatinblad

Krossa digestivekexen (jag använde en mortel). Blanda med det smälta smöret och tryck ut i en form med löstagbar botten. Allra bäst är det som du fäster bakplåtspapper i botten, då släpper den lättare när du ska servera kakan. Grädda i ugnen 175 grader, ca 10 min. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i grädden (som du vispat först) samt yoghurten och osten. Tillsätt sylten. Värm drycken och rör ner gelatinblad (som legat i blöt ca 5 min). Blanda samman allt och häll i formen. Låt kakan stelna i kylskåpet, helst över natten.

Till ovanskiktet: Värm sylten i en kastrull och rör i gelatinblad (som legat i blöt i 5 min). Rör i sylten och häll försiktigt på den stelnade kakan. Låt stelna i kylen.

2 kommentarer:

  1. Underbart god med mycket frisk smak

    /Pappa

    SvaraRadera
  2. funkar, men inte så mycket mer... / mamma

    SvaraRadera