tisdag 15 juni 2010

Kalasgoda mjuka cookies


Här kommer mina nya favoriter på kakfatet! Det är chokladcookies som ska vara lite sega och mjuka i konsistensen. Lite extra lyxiga ingredienser är det också, som äkta vanilj till exempel. De går finfint att frysa, de smakade minst lika gott (om inte godare) efter sin vistelse i frysen.

200 g mörk choklad 
1/2 vaniljstång
1 1/2 msk starkt kaffe
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1 tsk bakpulver
50 g rumsvarmt smör
1,3 socker
1,3 dl farinsocker
2 ägg
salt

Sätt ugnen på 175°C. Bryt chokladen i bitar och smält i en skål i mikron eller över vattenbad. Skär ett snitt i vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Ta chokladen från värmen. Tillsätt fröna i chokladen tillsammans med kaffet. Blanda runt och låt stå. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och 1/2 tsk salt i en skål. Vispa smör, socker och farinsocker lätt och pösigt med en elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, under fortsatt vispning.
Tillsätt chokladsmeten, lite i taget under vispning, tills det är slätt.

 

Sänk hastigheten och blanda ner mjölblandningen. Låt vila i 10 minuter. Klä 2 plåtar med bakplåtspapper. Klicka ut smeten med hjälp av en sked, ca 4 cm ifrån varandra.


Grädda i ugnen 10–12 minuter.


Låt kakorna svalna. Lägg upp på fint fat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar