tisdag 1 juni 2010

Rabarbertajm!

De här härliga rabarberna fick vi i present häromdagen. Av dem blev det en Rabarber- och jordgubbskaka som jag även denna gång hittade i "Sommarens söta". I den kakboken har de gjort rutor av dem, vilket jag aldrig gjorde - och det gick  bra det med. Jag hade ingen citronsaft hemma till krämen, så jag använde citronlikören Limoncé och det gick finfint. Här kommer receptet:

ca 24 rutor

Kräm:
500 g rabarber
300 g jordgubbar
2 msk citronsaft
1,5 dl strösocker
4 msk maizena

Kaka:
250g rumsvarmt smör
2,5 dl socker
2 ägg
2,5 dl filmjölk
7,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt

Smuldeg:
25 g smör
3/4 dl socker
1/2 dl vetemjöl

1. Sätt på ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form.
2. Krämen: Låt rabarber och jordgubbar - som du skurit i små bitar- sjuda under lock i en kastrull ca 10 min. Rör i citronsaft/citronlikör. Blanda socker och maizena och rör ner i kastrullen. Koka upp och låt sjuda i ca 5 min. Ta bort från värmen och låt svalna.
3. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget. Rör i filmjölken. Blanda de torra ingredienserna och rör i dem och blanda till en smet.
4. Smula ihop ingredienserna till smuldegen.
5. Bred ut hälften av kaksmeten i ugnsformen. Bred försiktigt på krämen och sedan resten av smeten. Blanda lätt med gaffel så att allt blandas lite lätt. Strö till sist över smuldegen i ett jämt lager.
6. Grädda i ca 45 minuter eller tills kakan är gyllenbrun. Låt svalna helt och skär sedan i rutor...eller gör inga rutor alls och ta så mycket du vill. Supergott till en kopp te!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar