onsdag 7 juli 2010

Chokladpavlova

För några veckor sedan var det ett stort kungligt bröllop mellan kronprinsessan Victoria och Prins Daniel. Här i Stockholm  var det riktig feststämning hela dagen och dagen till ära ordnade jag en liten Kungamiddag här hemma. Detta tillfälle krävde en riktig festtårta och det hittade jag i Leilas "a piece of cake". 

1 Tårta/ 12 bitar

7 ekologiska äggvitor
5 1/2 dl strösocker
saft av 1/2 citron
2 msk kakao
50g mandelspån

On top of the cake
4 dl vispgädde
4 dl grekisk yougurt 10%
3 msk florsocker
1 liter färska bär

Sätt på ugnen på 130 grader.
Blanda äggvita, strösocker och saften av den halva citronen i en torr och rostfri bunke.
Vispa marängen kraftigt för hand över vattenbad tills den kommit upp i ca 65 grader. Marängen skall tjockna och socerkristallerna skall ha smält.
Ta bort marängen från värmen och fortsätt vispa med elvisp tills marängen har svalnat.
Blanda försiktigt i kakao och mandelspån.
Skeda ut marängen på bakplåtspapper till en rund och fin tårtbotten.
Grädda i ugnen i ca 55 minuter ( min krävde ca 80 minuter) det viktiga är att tårtan är lite seg i mitten.

Vispa grädde och blanda i grekisk yogurt och florsocker.
När tårtan har svalnat breder du ut gräddblandningen och strör över de färska bären.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar