måndag 19 juli 2010

Jordgubbstårta


Den här tårtan har min mor alltid bakat till mig när jag fyller år och i förra veckan gjorde hon den till mig för 25:e gången. Det här är för mig vad jag kallar en riktig tårta! Det ska helst svämma över av jordgubbar och  receptet får inte vara något annat än mammas. När jag var liten sa min mamma någon sommar att det var ont om jordgubbar och att de kanske höll på att ta slut, då växte min oro dag för dag i takt med att min födelsedag närmade sig. Jordgubbar var synonymt med födelsedagen och utan jordgubbar, ingen riktig födelsedag. Nu är det väl inte lika allvarligt... Hur som helst, som tur väl var visade det sig alltid att jordgubbsskörden blev god till den 15 juli (vad jag minns iaf). Jordgubbar i kombination med nedan tårtrecept är helt enkelt oslagbart. Testa!

Receptet till mammas tårta:

3 ägg
3 dl socker
1 dl hett vatten (droppas i när ägg och socker är uppvispade)
3 dl vetemjöl och 1 tsk bakpulver blandas ihop och hälls i smeten

Grädda kakan i en rund klassisk tårtform i 150-175 graders ugnsvärme i ca 25 minuter. OBS: ugnen får inte öppnas under tiden kakan gräddas för då sjunker den ihop. När kakan är färdig och har svalnat, skär den i tre delar, fyll i med jordgubbssylt eller färska bär och hemmagjord vaniljsås. Garnera med grädde och toppa med massa jordgubbar!


Jag blev fint firad i Halland av hela min familj och som traditionell hedersgäst var min 100-åriga farmor Astrid med. Hoppas på en repris med goda gubbar och pigg farmor även nästa år!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar