måndag 5 juli 2010

Kanelbullar i sommarvärmen

Något av det godaste som finns är faktiskt goda hederliga kanelbullar. Det finns inget bättre så där en sommareftermiddag, en god bulle och ett glas mjölk. Här kommer receptet:

150g smör
50g jäst
5dl mjölk
1dl socker
1tsk salt
2 tsk kardemumma
13 dl mjöl

smör
råsocker
kanel

1-2 ägg
pärlsocker

Sätt på ugnen på 225-250 grader. '

Smält smöret i en kastrull och blanda i mjölen, värm till 37 grader. Smula gästen i en bunke och häll i lite av degvätskan tills den löses upp. Häll i resten av vätskan och blanda i socker, salt och kardemumma.
Blanda i mjölet, ta inte allt på en gång utan prova dig fram till perfekt koncistens, viktigt att det inte blir för mkt mjöl bara. Degen skall vara blank och fin.
Täck över med bakduk och låt stå och jäsa i ca 30-40 minuter.

Under jäsningen är det bara att fixa i ordning kanelfyllningen. Här brukar jag aldrig snåla, ta i ordentligt, ska det bli goda bullar så krävs en del smör och socker!
Jag brukar aldrig mäta hur mkt av varje del jag tar men ca 150-200g smör och sedan blandar jag i socker, i detta fallet råsocker, och kanel till en slät, brun och fin konsistens

När degen jäst är det bara att dela i 4 delar, kavla ut en del i taget, smöra på blandingen, rulla ihop och skär i lagom stora bitar.

Lägg på plåten med snittytan uppåt, pensla med ägg och häll på pärlocker, låt jäsa i ca 20 minuter till och sen tjoff in i ugnen på 225-250 grader mi ca 10 minuter.

Ta ut härligheten, låt svalna en stund och hugg sen i bullvälsignelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar