måndag 12 juli 2010

Somrig jordgubbstårta


Den här tårtan gjorde jag till midsommar som firades tillsammans med goda vänner. Tårtan är indelad i tre delar. I botten ligger en sockerkaksbotten, sen kommer det mousse av vit choklad och därefter mousse av jordgubbar. Mittenlagret blev det allra godaste, så det skulle man kunna utöka lite i receptet om man känner för det.

Botten:
1 skiva färdigköpt sockerkaksbotten

Vit chokladmousse:
150 g vit choklad
½ msk smör
2½ dl vispgrädde
2 äggulor

Jordgubbsmousse:
300 g färska jordgubbar
4 st gelatinblad
3/4 dl vatten
1 dl strösocker
2½ dl vispgrädde

Garnering:
Färska jordgubbar
  
Lägg tårtbottnen i en form med löstagbar botten. Sockerkaksbotten ska inte gå ända ut i kanterna eftersom moussen ska rinna ner lite på sidorna. Smält vit choklad och smör över vattenbad. Ta från värmen och rör ner en äggula i taget. Vispa grädden (2½ dl ). Blanda ner den smälta chokladen i grädden, lite i taget. Häll chokladmoussen i formen och skaka försiktigt så den rinner runt bottnen. Frys 30-60 minuter så att moussen stelnar. Mixa jordgubbarna till puré i en matberedare. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten 5 minuter. Koka upp vatten och socker och ta kastrullen från värmen. Låt gelatinbladen smälta i sockervattnet. Låt svalna och blanda med jordgubbspurén. Vispa grädden (2½ dl). Vänd snabbt ner jordgubbspurén i grädden. Häll jordgubbsmoussen över den vita chokladmoussen. Täck över formen och frys tårtan minst 4 timmar. Låt tårtan stå i rumstemperatur cirka 30 minuter innan servering. Garnera med skivade jordgubbar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar