tisdag 24 augusti 2010

En kanelgiffel eller två?

Vår son älskar Pågens kanelgifflar och det har gått åt ett antal i sommar. Men man kan ju göra egna också! Jag gav mig på ett bullrecept från klassikern 7 sorters kakor och istället för att lägga ränderna uppåt i bullformen som gör den klassiska kanelbullen, fick kanten ligga uppåt - och vips har man en giffel. Supergoda!

Receptet:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1,5 dl socker
2 tsk malen kardemumma
ca 1,3 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g smör
2 dl socker
4 tsk kanel

1. Smält smöret och häll i mjölken. Temperaturen ska bli 37grader (termometer är ett tips!) innan du löser upp jästen i vätskan.
2. Tillsätt de torra ingredienserna och drygt 2/3 av mjölet. Degen ska bli blank och smidig. Tillsätt mer mjöl. Degen är klar när den släpper från kanterna. Jäs degen till dubbel storlek.
3. Stjälp upp degen, knåda in mer mjöl om det behövs och kavla sedan ut degen (jag brukar ta några bitar i taget) och smeta ut fyllningen. (Slösa inte med den - blir garanterat godare bullar med mycket fyllning).
4. Skär sedan ut remsor och rulla ihop dem. Lägg dem på plåt eller i bullform.
5. Pensla med ägg och häll på pärlsocker om du vill.
6. Grädda i ugnen ca 8-10 minuter, 250 grader. (Varmluft 225 grader).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar