onsdag 11 augusti 2010

Jättebulle


Om man är sugen på bullar och dessutom något som inte är så avancerat så kan jag rekommendera denna storbulle. Man gör bulldeg som vanligt, men istället för att baka små bullar så gör man två stycken stora. Man kan såklart variera vad man vill ha på toppen, men på min storbulle är det hemgjord vaniljkräm och vildhallon från sommarstugan. Hela grejen påminner om en klassisk kardemummalängd, men lite roligare.

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
½ tsk salt
1½ dl strösocker
2 tsk stött kardemumma
15 dl vetemjöl
1½ dl vaniljkräm
2 dl hallon
ägg till pensling

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt mjölken och värm tills blandningen blir fingervarm, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Häll ner lite av mjölkblandningen och vispa tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av mjölkblandningen och salt, socker, kardemumma och nästan allt mjöl. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt jäsa i bunken i cirka 40 minuter under bakduk. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och knåda den i några minuter. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Dela degen i två delar och tryck ut dem till cirka 2 cm tjocka rundlar på varsin plåt med bakplåtspapper. Värm ugnen till 200 grader. Bred ut vaniljkrämen på rundlarna men lämna cirka 2 cm runt om utan kräm. Strö ut hallonen. Låt degen jäsa i ytterligare cirka 30 minuter. Pensla kanten med uppvispat ägg och grädda i cirka 20 minuter. Låt svalna och ringla sedan över glasyr.

Vaniljkräm:

1 ägg
2 msk strösocker
2 msk smör
2 msk potatismjöl
3 dl mjölk
3 tsk vaniljsocker

Blanda alla ingredienser utom vaniljsockret i en tjockbottnad kastrull. Värm under ständig vispning på medelvärme. Ta bort kastrullen från värmen så fort den första bubblan syns. Låt krämen svalna och rör sen i vaniljsockret.

Glasyr:

2,5 dl florsocker
2 msk mjölk
1 tsk rapsolja

Rör ihop till en slät glasyr.

KLART!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar