måndag 30 augusti 2010

Kärleksmums på plåt

Kärleksmums, snoddas, kokosrutor eller moccarutor, kärt barn har många namn. En sak som alla har gemensamt är att det är en riktigt smarrig kaka, vad man än väljer att kalla den.
Jag brukar alltid göra dubbelt så mycket glasyr när jag gör kakan så den blir riktigt saftig och god.
Denna gång serverade jag den som den är direkt från plåten med en klick vanilj glass. Mycket gott!


150g smör
2 ägg
3 dl socker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
1,5 dl mjölk
4,5 dl mjöl.

Glasyr:

100g smör
5-6 msk stark kallt kaffe ( går bra med pulverkaffe)
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
6 dl florsocker


Smält smöret/margarinet och låt svalna.

Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.
Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kakao. Kakaon kan siktas om den är klumpig. Vispa snabbt ihop med elvisp.
Tillsätt sedan mjölk, vetemjöl och det smälta smöret. Vispa försiktigt snabbt ihop till en jämn smet med elvisp på lägsta hastighet.
Bred ut smeten i en form ca 40 x 32 cm med minst 3 cm hög kant som du antingen smörjt med matfett och bröat med ströbröd eller kokosflingor eller också klätt hela formen med bakplåtspapper.

Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i 10-15 minuter.

Gör glasyren. Smält smör eller margarin i en kastrull. Rör ner kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker till en jämn smet.

Ta ut kakan och nagga den lite med en gaffel så glasyren kan rinna ner något.


Bred glasyren över kakan medan glasyren fortfarande är varm. Strö över kokosflingor.

Låt stå och stelna en stund och servera med en god vaniljglass!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar