söndag 19 september 2010

Danskt rågbröd

Här kommer ett urenkelt recept på ett gott och nyttigt bröd som en kollega till mig har tipsat om. Jag tackar för tipset och tipsar vidare!


En fördel med brödet är att man inte behöver knåda degen utan man lägger bara ner den  i en bakform. Brödet blir också mycket hållbart genom att man gör en "fördeg" 1-2 dygn i förväg, dessutom hinner smakerna utvecklas på detta sätt. Detta behövs och såhär går man tillväga:

Första degen:
1/4 paket jäst (12 g)
1 msk salt
2 dl naturell yoghurt
1/5 liter ljummet vatten
1 liter (600 g) grovt rågmjöl


Rör ihop allt väl och tillsätt mjölet sist. Låt blandningen stå, gärna täckt med plastfolie, i rumsvärme i minst 24 timmar.

Bakdegen:
3-4 dl vetemjöl
1-2 msk stött brödkummin
1 msk vetemjöl att strö över


Arbeta in vetemjöl och brödkummin i degen från första dagen och knåda ihop det hela omsorgsfullt i bunken, t.ex. med en trägaffel. Viktigt att blanda ordentligt så att det inte blir några "mjölfickor".  Smörj och mjöla en rak bakform, ca 2-liter. Lägg eller klicka ner den kladdiga degen i formen och strö över lite vetemjöl. Pressa ut degen så jämnt som möjligt i formen med en slickepott och släta till med lite mjöl på toppen. Nagga till sist degen ganska tätt med en gaffel. Det gör man för att brödet inte ska spricka under gräddningen! Jäs det utbakade brödet i formen i 1-2 timmar. Värm ugnen till 200 grader. Grädda i 1 timme och 10 minuter, tippa brödet ur formen och grädda i ytterligare 10 minuter utan form. Linda in det nygräddade brödet ordentligt i dubbla handdukar för att det inte ska torka medan det svalnar. Lägg sedan in det kalla brödet i en rejäl plastpåse, knyt till påsen och låt brödet mogna 1-2 dygn.

Veckans bröd är fixat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar