torsdag 16 september 2010

Farmors äpplekaka

Jag har ett recept på en äpplekaka som alltid är lika god så här års. Så fort det slår över från sommarvärme till att bli lite friskare i luften och börjar kännas lite lite kyligare ute, så får jag alltid ett sug efter äpplekakor.  Konstigt, men det är någonting med vissa årstider och kakor, vissa går väldigt  bra ihop. Om augusti/september får en kaka så är det lätt äpplekakan.

Detta recept kommer från farmor Astrid. Gör såhär:


Skala några äpplen, ta ur kärnhusen och skär dem i skivor.


Gör den enkla smeten. 1,5 dl socker, 3 dl vetemjöl och 2 tsk bakpulver röres ihop i en skål. Blanda sedan i 1,5 dl mjölk. 50 gram smör smältes också och hälles i smeten. Hitta en fin form och smöra & bröa den.


Vanligtvis brukar jag använda en rund form till denna kaka, men den här gången hittade jag en söt avlång form med bullmotiv. Den tyckte jag var söt. Häll i smeten i formen och stick ned äppleskivorna, beströdda med socker och kanel.


Efter ca 30 minuter i 225 graders ugnsvärme är kakan färdig! Gör dock inte som jag och lämna den utan uppsikt i någon minut för mycket, då kan hända att den blir lite bränd i kanten...


Men det gjorde inget, kakan blev en succé! Med marzansås till blir den ännu bättre. Njuut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar