fredag 3 september 2010

Knäckig äpplekakepaj med islatte

Nu är så här på sensommaren eller tidig höst så bara måste det till att bakas äpplepaj. Jag gjorde ett litet sväng ihop till mig och min man, så denna paj är beräknad till två personer.

Recept:
25g smör
0,5 dl vetemjöl
0,5 dl havregryn

0,25- 0,5 dl ljust muscovadosocer
1tsk vaniljsocker

1 msk smör
2 äpplen
ca 2 msk sirap
kanel

vaniljvisp eller vaniljglass


Rör ihop de övre ingridienserna till en smulig deg, men inte för smulig det ska vara lite klumpigt och inte för mjöligt. Ställ åt sidan en stund.

Skala och dela äpplena i mindre bitar och stek dem gyllenbruna med en klick smör, kanel och sirap.

Lägg äpplegottat i pajbotten och strö över smuldegen och ställ in i ugnen på 200grader i ca 15-20 minuter, eller tills den fått en gyllenbrun färg.

Servera med en is latte eller en kaffe

Till denna dryck behöver du en stavmixer. Du kan naturligtvis ha i socker om du vill men jag föredrar den såhär:

Islatte
4 isbitar
2 dl barista mjölk 0,9% (brukar jag använda) går nästan lika bra med vanlig mjölk men inte riktigt...
1 espresso.

Lägg isbitarna i botten på skålen, bra att ha en som det inte skvätter ur. Häll på mjölken och kaffet och mixa. Häll upp i ett stort glas.

Sätt dig och njut en stund med dina godsaker!

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar