tisdag 12 oktober 2010

Äppelmazarinkaka

Det här är en idealäppelkaka som gjorde susen på fredagsfikat på jobbet. Kakan gjordes i en långpanna vilket är så tacksamt när man ska göra fika till många. När kakan är klar kan man välja om man vill göra många små eller mindre stora rutor av härligheten. Den är mäktig, och inte lite mäktig, så många små rutor passar bra tycker jag! Då kan man ta flera istället om man vill.

3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
2 msk vatten

Fyllning:
200 g mandelmassa
100 g smör
4 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3-4 äpplen

Glasyr:
1 dl florsocker
vatten

Hacka ihop smör, socker och mjöl. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg som får vila i ungefär en halvtimme. Klä en långpanna med degen och förgrädda detta pajskal i 175 grader i ca fem minuter. Låt smöret till fyllningen stå framme en stund så det blir rumsvarmt. Riv mandelmassan och blanda den med smöret och äggen. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner blandningen i smeten. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Häll smeten i pajskalet och lägg äppelklyftorna lite tjusigt i smeten i pajskalet. Grädda den i ca 20-25 minuter och bred glasyren över den när den har svalnat. 

 En sjukt oemotståndlig kaka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar