onsdag 27 oktober 2010

Gammeldags äppelkaka

Jag får inte nog av äppelkakor på hösten! Eftersom månadens sötsak har temat HÖST tyckte jag det passar ypperligt bra att bidra med denna supergoda äppelkaka som bör testas av alla äppelkaksfans därute. Så god! Så höstig! Min kaka blev lite kladdig men det var bara väldigt gott. Tillsammans med en god kopp te och höstkänslorna spirar.


Det här behövs:
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

fyllning:
100 g mandelmassa
2 stora äpplen
2 msk smör
2 msk strösocker
2 tsk malen kanel

Smör och ströbröd till formen

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
3. Smält smöret och rör i mjölken och blanda det med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Tillsätt riven mandelmassa i smeten.
6. Kärna ur och skär äpplena i bitar. Stek dem i smör, strösocker och kanel tills de fått stekyta och börjar mjukna.
7. Blanda äppelbitarna med smeten och fyll en smord och bröad sockerkaksform.
8. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Prova med en sticka, kakan kan vara lite kladdig men inte för mycket!
9. Låt kakan svalna något och stjälp upp den på ett tjusigt fat. Jag dekorerade med lite pärlsocker för att söta till den ytterligare.
10. Fika!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar