För några veckor sedan var jag och min kille hos svärmor och frossade i plommon. Gud så gott det är med plommon! Man kan äta hur många som helst på raken, utan att få ont i magen.
Här är ett recept på en bra och god plommonsylt som passar till det mesta, såväl till bakverk eller varför inte på mackan eller gröten?
detta behövs, på en höft:
ca 1 kg plommon
ca 0,5 dl vatten
ca 600 gram socker
Gör såhär: Rensa och kärna ur plommonen och skär frukten i mindre bitar (spara kärnorna!). Koka kärnorna i vattnet några minuter och lyft sedan upp dem ur kastrullen. Hemligheten med kärnorna är att de gör sylten tjockare. Lägg i frukt och socker och låt koka ihop cirka 10 minuter. Häll i sylten i väl rengjorda burkar och förvara svalt. Om man inte vill ha skalet med i sylten kan man först skålla plommonen.
Eller varför inte använda plommonen i glass?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar