onsdag 3 november 2010

Biscotti

Kanske är det lite som att svära i kyrkan, men jag tycker nog att köpta mandelskorpor är lite godare än hembakade. Fast det här receptet står sig faktiskt väl i jämförelse. Hur som helst, en mandelskorpa är hur gott som helst när man krupit upp i soffan med en kopp te. Höstmysigt var ordet.

Ca 80 skorpor
3 st ägg
2 dl socker
1 krm  salt
1 msk finrivet apelsinskal
½ tsk bittermandelessens
1 dl olivolja
350 g vetemjöl (knappt 6 dl)
1 tsk bakpulver
200 g hel mandel
dl vetemjöl 

Till brödglans:
1 st ägg
1 tsk socker
1 msk vatten

Sätt ugnen på 190 grader. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Tillsätt salt, apelsinskal, bittermandelessens, olja och sist vetemjöl som först blandats med bakpulver. Arbeta ihop degen. Tippa sedan ut degen på mjölat bakbord och knåda in de hela mandlarna och lite extra mjöl (om det behövs). Degen blir ordentligt kladdig, men det ska den vara. Resultatet blir bra, och det är ju det viktigaste. Dela degen i 3-­4 delar. Forma till rullar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Blanda ihop ingredienserna till brödglanset och pensla rullarna generöst. Grädda skorporna mitt i ugnen i 25­-30 minuter. Låt längderna svalna cirka 15 minuter och skär dem sedan med riktigt vass kniv i knappt 3 centimeter tjocka skivor. Lägg skorporna på plåtar med bakplåtspapper med snittytan uppåt. Torka till skorporna i 100 grader ugnsvärme i 40­-60 minuter. Låt helst skorporna mogna i smaken till dagen därpå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar