50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1½ dl strösocker
2 tsk mortlade kardemummakärnor
en nypa salt
ca 15 dl vetemjöl
Fyllning:
250 g mandelmassa
50 g smör, smält och avsvalnat
Till pensling:
1 ägg
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, det ska bli fingervarmt. Rör ut jästen i mjölkblandningen. Blanda ner socker, kardemumma, salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig och låt jäsa under bakduk ca 45 min. Riv mandelmassan och blanda den med smöret till en bredbar smet. Smörj två springformar (22 cm) med smör. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda igenom den. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en reklangulär platta. Bred på mandelmassesmeten och rulla ihop till rullar. Skär dem i 3 cm breda bullbitar. Packa bullarna i formarna och låt jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och grädda dem i 200 grader i nedre delen av ugnen ca 25 min. Smaka på den när den fortfarande är lite ljummen, då är den helt fantastisk!
Herregud Anna, du har lyckats med en butterkaka ser jag!! åh va fin den blev!
SvaraRadera