fredag 5 november 2010

Butterkaka


I lördags gick jag upp tidigt och bakade buttekaka som var klar lagom till förmiddagsfikat. Den var väldigt uppskattad bland gästerna som kom på besök, och det är klart det blir gott när det är smör och mandelmassa i kakan! Helt klart ett kul alternativ till vanliga kanelbullar. I originalreceptet ska den smaksättas med saffran, men eftersom det känns lite väl tidigt med julfika så bytte jag ut det mot kardemumma istället.

50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1½ dl strösocker
2 tsk mortlade kardemummakärnor
en nypa salt
ca 15 dl vetemjöl

Fyllning:
250 g mandelmassa
50 g smör, smält och avsvalnat

Till pensling:
1 ägg

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, det ska bli fingervarmt. Rör ut jästen i mjölkblandningen. Blanda ner socker, kardemumma, salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig och låt jäsa under bakduk ca 45 min. Riv mandelmassan och blanda den med smöret till en bredbar smet. Smörj två springformar (22 cm) med smör. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda igenom den. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en reklangulär platta. Bred på mandelmassesmeten och rulla ihop till rullar. Skär dem i 3 cm breda bullbitar. Packa bullarna i formarna och låt jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och grädda dem i 200 grader i nedre delen av ugnen ca 25 min. Smaka på den när den fortfarande är lite ljummen, då är den helt fantastisk!

1 kommentar:

  1. Herregud Anna, du har lyckats med en butterkaka ser jag!! åh va fin den blev!

    SvaraRadera