lördag 13 november 2010

Fröbröd

Nu ska vi tala om nyttigheter. När man har en kakblogg innebär det givetvis att man jobbar med en hel del socker, men det finns undantag. Det är ju allmänt känt att man inte ska få i sig för mycket socker, så med detta inlägg tänker jag bevisa att det visst går att baka utan socker. Man kan till och med åstadkomma supergott hembakt utan ett endaste spår av socker, som det här fröbrödet t.ex. Det är inte bara utan socker, inte heller ett uns av mjöl finns i detta bröd! De flesta dietister skulle nog kalla detta bröd som supernyttigt (och inte är det tråkigt för det). Här har jag använt olika fröer som mjöl istället och det funkar hur bra som helst. Perfekt att frysa in och tina upp till frukost.

8-10 st
1 kg morätter
2 dl solrosfrön
2 dl pumpafrön
1 dl sesamfrön
1 dl linfrön
4 ägg

Lite sesamfrön som dekoration

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och riv morötterna fint och lägg i en skål (tips: använd matberedare för att riva morötterna, alternativt var beredd på en stunds manuellt rivande vilket kan ge muskelkramp). Mixa alla frön tillsammans med 3 dl av de rivna morötterna. Knäck äggen i en annan skål och vispa ihop. Tillsätt äggen i skålen med morötter och frön blanda ihop. Forma degen till små bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Strö över sesamfrön och grädda i ca 60 minuter. Låt bröden svalna och smaka sedan på nyttigheten!
Tips: servera med guacamole eller hoummus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar