måndag 29 november 2010

Småländsk ostkaka

14 november firade vi ostkakans dag med egengjord ostkaka! Man skulle ju kunna säga att det är Gustav som får göra ett litet gästspel här på bloggen eftersom det var han som gjorde den. Man kan lugnt konstatera att han tar de småländska traditionerna på allvar, som den halvsmålänning han är. 


Det är en hel del pyssel med att göra egen ostkaka. Man gör ju liksom egen ost. Det blir som keso ungefär. Väldigt intressant och inte något man gör var dag precis. Här kommer lite bilder.Om du är sugen på att testa själv - här kommer receptet!


5 liter mjölk (3%)
1 dl vetemjöl
2 msk ostlöpe (köps på apoteket)
1 dl sötmandel
1 st bittermandel
4 ägg
4 dl vispgrädde
1 dl socker


Vispa ut mjölet i lite av mjölken till en slät redning. Värm mjölken långsamt till 37 grader och ta den från värmen. Rör ner löpe och redning. Låt ostmassan stelna i minst 30 minuter. Skär sönder ostmassan med ballongvisp eller liknande. Låt stå en stund så att massan vasslar sig. Häll massan i ett durkslag och låt vasslan rinna av. Finriv bittermandeln, skålla sötmandeln och hacka den sedan fint. Vispa ihop grädde, ägg och socker. Rör ner mandeln och ostmassan. Häll blandningen i en vid, smord ugnssäker form, ca 2,5 liter. Grädda i mitten av ugnen i ca 1 timme (200 grader) tills kakan stelnat och blivit gyllenbrun. Servera ostkakan ljummen med sylt och lättvispad grädde.


Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar