tisdag 21 december 2010

Drottning Kristinas julbröd

Jag har ett härligt minne från när jag var liten och min mamma hade bakat detta ljuvliga julbröd. Jag var nog 10 år och hade varit ute och köpt mina första julklappar. Det var kallt ute, snön låg vit och när jag kommer in luktade det pepparkaka och julbak i hela huset, julmusik i bakgrunden och fikat stod uppdukat på köksbordet med massa goda saker med denna goding i centrum. Succé enligt mig!

Det är först i år som jag testar på Drottning Kristinas julbröd och förutom att det är fint att titta på är det även fantastiskt gott. Nästa gång ska jag nog testa att göra egen mandelmassa än köpt, tror att det kommer bli ännu saftigare.

Traditionellt gör man en krans runt en slät bulle på en bakplåt, men jag valde att kavla ut deg, lägga ut mandelmassa och rulla ihop till en rulle och sedan skära ut småbullar som jag lade i en runt form - lite som en butterkaka. Såhär såg det ut när det jäst klart innan gräddning:


Receptet för Drottning Kristinas julbröd (2 st)

125 g smör
1-2 paket saffran
3 dl mjölk
1 ägg
1,5 dl socker
1/2 tsk salt
50 g jäst
12 dl mjöl

Fyllning:
100 g smör
1 dl socker
2 g mald finhackad mandel
eller färdigköpt mandelmassa

Garnering:
ägg, mandelspån och pärlsocker

1. Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret och tillsätt mjölk och saffran, värm till 37 grader.
2. Häll degvätskan över smulad jäst. Tillsätt sedan socker, salt ägg och mjöl och arbeta till en deg.
3. Jäs på varm och dragfri plats ca 30 minuter.
4. Dela degen i 2 delar. För ett traditionellt julbröd gör 3 delar av respektive del. En del blir en slät bulle och de andra två formas till en krans runtom. Peta sedan i fyllningen i mitten. Alternativt skapa små bullar med fyllning i och lägg i form. Jäs 30 min.
5. Pensla sedan med ägg och strö över socker och mandelspån. Grädda i ca 15 minuter.

1 kommentar:

  1. SYRRAN! det här ser ju helt FANTASTISKT ut!!!!
    har man tur kanske det finns kvar en bit på storjulafton? :) kram lillasyster

    SvaraRadera