söndag 19 december 2010

Emmas julbak #8: Mer godis...

Galet god knäck:
Är sjukt stolt då jag lyckades med årets knäck - den blev helt perfekt i konsistensen!

150 g mandel
50 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
2 msk honung
1 tsk vaniljsocker
Några droppar bittermandelolja

Hacka mandeln och ställ åt sidan. Koka sedan alla ingredienser på svag värme i en tjockbottnad kastrull (utom bittermandeloljan och mandeln). Testa att göra ett kulprov för att se när smeten är färdig. Kulprov görs genom att hälla lite av smeten i ett glas med kallt vatten. Kan man göra en kula av smeten så är det färdigkokat. Jag fick koka i ca 35 minuter innan det var klart. Rör om då och då. Det sista som görs är att hälla i mandeln och några droppar bittermandelolja i knäcksmeten. Häll sedan upp i knäckformar! Ett tips är att ställa knäckformarna på en inoljad bricka så blir det lättare och mindre spill. Låt knäcken stelna och bjud sedan dina vänner på denna sjuukt goda knäck...


Romtryffel
Jag får inte nog av att julbaka helt enkelt, det går bara inte... Jag har massa mer grejer jag vill få gjort innan självaste julafton. Håll koll på kakkalas.se!
Här kommer något för alla chokladälskare. Tryffel. Gör såhär:

1/2 dl grädde
1 msk smör
100 g mörk choklad
1 st äggula
ca 2 tsk rom

Koka upp grädden och smöret. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i gräddblandningen. Låt chokladen smälta utan att blandningen kokar. Rör hela tiden. Ta kastrullen från värmen och rör i den söndervispade äggulan. Tillsätt lite rom (eller annan önskad smaksättning) och rör om tills massan kallnat. Låt stå i kylen ett tag. Forma till små bollar och rulla i siktat kakaopulver. Jag lade i bollarna i små formar, så blir det inte så kladdigt.

Färdigt! En bit tryffel och en kopp kaffe efter en god middag är inte fy skam säger jag bara.

1 kommentar:

  1. Emma, ditt julbak slår alla rekord! Det ser ju helt fantastiskt ut!! Jag är grymt imponerad, bra jobbat!

    Kram från Anna

    SvaraRadera