torsdag 2 december 2010

Lussekatter


Så var det igång! Årets julbak 2010. Satte en lussekattsdeg av bara farten, och kom i efterhand på att jag ju hade en massa alternativa recept på saffransbullar som jag hellre skulle bakat. Ja ja, om ni hjälper mig att äta upp dem kan jag nog baka något mer innan jul. Här kommer i alla fall receptet.


ca 40 st
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella mager kvarg
2 påsar saffran, 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

Garnering:
russin

Pensling:
1 ägg

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt  kvarg , saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Degen får gärna vara lite kladdig. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min. Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 40 lussekatter. Lägg dem på bakplåtsklädda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min.  Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 7-8 min.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar