söndag 9 januari 2011

Brytbröd med linfrö

Idag åt vi det här jättegoda brödet till söndagsfrukost, som är verkligen att rekommendera! Jag hittade faktiskt receptet på mitt jobb (som för övrigt absolut inte har något med kakor eller bak att göra). Där vi har en pärm med en hel del bra recept man kan kika i när man står vid kopiatorn och väntar på sina utskrifter. Det blir som en härlig liten mikropaus, att inspireras av nya recept och fundera ut vad man ska baka härnäst!

Här har vi receptet till detta enkla härliga brytbröd:
1,5 paket jäst
5 dl vatten
0,5 dl sirap
2 msk brödkryddor
12 dl rågsikt
1 dl vatten + 1 dl linfrö kokas ihop till en kletig massa

Rör ut jästen med ljummet vatten, 37 grader. Blanda ihop alla ingredienser. Spara lite av mjölet till utbakningen. Blanda sist i linfrögröten när den svalnat lite. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30-45 minuter. Platta ut degen i en långpanna med mjölade händer. Nagga kakan och skär den med mjölad kniv i djupa fyrkantiga bitar. Låt brödet jäsa i ca 20 min. Grädda därefter i 200grader i ca 20 min. Pensla med sirapsvatten (ca 1 dl vatten och 1 msk sirap).

Klart! Brödet går mycket bra att frysa in och ta fram och värma på till helgfrukosten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar