tisdag 25 januari 2011

Kladdkaka med havregryn


Ugn 175 grader, i ca 20-25 minuter

Här har vi en kaka som jag bjöd på efter en middag vi hade i helgen. Ett tacksamt recept om man ska baka till många. Man gräddar kakan i långplåt så det blir riktigt många bitar! Det här är egentligen en helt vanlig kladdkaka men skillnaden är att det är lite havregryn i den, som gör kakan lite mer "crunchy". Sen tycker jag alltid en kladdkaka blir mycket godare med en skvätt kaffe i och lite riktigt god mörk choklad, så därför har jag i det också.

300 g smör
5 dl socker
2 dl havregryn
4 ägg
3 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
En skvätt kaffe
Lite mörk choklad, på känsla

Smält smöret i en stor kastrull och blanda i socker, havregryn, choklad, lite kaffe och ägg. Sikta till sist ner vetemjöl, kakao och vaniljsocker. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda i ugn i ca 20-25 min. OBS - tiden kan variera beroende på ugn! Jag föredrar en hellre lite kladdigare kaka än alltför välgräddad. Kladdkakor får absolut inte bli torra!

När kakan är klar låter du den svalna, skär den i rutor och servera gärna med en klick vispad grädde.

1 kommentar: