onsdag 9 mars 2011

Frukostbröd

Här har vi ett finfint bröd som är utmärkt om man vill lyxa till det lite på morgonen (jag gjorde brödet kvällen innan). Morötterna gör det saftigt och de olika fröna sänker GI-värdet för brödet. En lite hälsosammare variant av focaccia!


1 långpanna, ca 20 rutor

25 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 msk honung
1 dl solrosfrön
0,5 msk salt
2 rivna morötter
13-14 dl dinkelsikt
Garnering: 1 dl solros-, sesam - och pumpafrön och 0,5 msk flingsalt

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt ljummet vatten (37 grader) och blanda så att jästen löser sig. Tillsätt alla ingredienser utom mjölet och rör om. Häll i mjölet i omgångar och bearbeta degen tills den är smidig (den ska vara lite lös). Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och knåda den igen. Lägg sedan degen i en långpanna och låt jäsa i ytterligare 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Strö över olika slags frön och flingsalt. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min. Ta ut plåten och låt svalna något. Skär brödet i avlånga bitar (det går bra att frysa in brödet, men det är godast att äta upp dem direkt!).

Lite gott pålägg, kaffe och juice och man kan inte få en bättre morgon!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar