lördag 30 april 2011

Pärontidens kaka

Nu är det mamma Karins tur att göra ett gästinlägg här på Kakkalas.se! Den här lyxiga efterrättskakan bjöd hon på när vi var hemma under påskhelgen. Päronkaka fylld med mandelmassa och ingefära, hur gott låter inte det? Mamma sa att den kan förberedas några dagar i förväg om man vill det.

8-10 bitar

Deg:
150g smör
4 dl vetemjöl
1 msk strösocker
1 litet ägg

Fyllning:
4 väl mogna päron
lite pressad citron
250 g mandelmassa, grovriven
2 små ägg
sirap till pensling

Ugn: 175 grader

Gör såhär:
1. Nyp ihop smör, mjöl och socker till en smuldeg. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop degen. Känns den för torr kan en matsked kallt vatten tillsättas. Lägg degen i plastpåse i kylen en timme eller över natten.
2. Kavla ut degen tunt och klä en pajform. Tryck till runt kanten och nagga bottnen. Kyl formen.
3. Skala och dela päronen. Skåra ovansidan tätt och pensla med citron så de inte mörknar.
4. Blanda de uppvispade äggen med mandelmassa, gärna med elvisp.
5. Lägg ut päronhalvorna över degen i formen och slå smeten runtom. Grädda kakan mitt i ugnen ca 40 min eller tills päronen känns mjuka och ytan har fin färg.
6. Pensla päronen med lite sirap när de kommer ur ugnen. Kakan kan bakas klar några timmar i förväg och sprödvärmas till serveringen. Serveras med lättvispad grädde!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar