fredag 8 april 2011

Vietnam

Jag har varit på semester i Vietnam. Det var givetvis fantastiskt. Oerhört underbart härligt, att dels få vara lite ledig men också att få komma iväg långt borta till värmen och känna av en annan kultur.


Maten var helt fantastisk. Smakerna är helt annorlunda där än här hemma. Koriandern t.ex. har en mycket mer intensiv och godare smak så därför åt jag färska vårrullar med koriander så fort jag fick syn på en sådan. Det blev även en hel del fried rice, nudlar, sea food såsom bläckfisk, räkor, krabba... och så lite biffsallad på det. Nudelsoppor, grillad krokodil och till och med en lite skorpinjon slank ned... Gott! Man skulle kunna åka dit enbart för den goda maten. Men så är det också ett himla trevligt land med vänliga människor, och ett skönt klimat (i söder). Rekommenderar verkligen Vietnam!


För att frångå att komma alltför mycket in på något som liknar en reseguide så går jag direkt in på självaste kakkalasandet...

Jo, sötsakerna bestod nämligen mest av frukt. Det bästa var att ligga på stranden och smaska i sig mogen mango. Den var verkligen inte dum den! Drakfrukten var också himla god, smakar ungefär som kiwi fast godare. Och så är självaste frukten mycket snyggare, skalet är ju chockrosa på utsidan.


På stranden gick det runt en kvinna som sålde kokoskakor. Det var som en spröd, färsk degbit med riven kokos i. Verkligen god! Kokos har numera blivit något av min nya favorit-nöt. Jag drack nog i snitt en kokosnöt om dagen. Av min yogalärare hade jag hört att kokosjuice är väldigt "detoxing", så det kändes ju himla bra alltså att ligga där på stranden och detoxa varje dag på sin semester. Att det är mycket fett i kokosnötter är en annan femma;)


I mekong deltat besökte vi en en liten fabrik som gjorde kokosnötkolor. De fick oss turister att köpa hem 5 paket kokosnötkolor, för då fick man ju 1 förpackning extra på köpet. Så nu har vi ett litet lager här hemma...

Ljuvliga semester!


En hel del fransk kultur lever kvar sedan kolonialtiden. Här hittade jag ett franskt bageri och var såklart tvungen att dokumentera. Och så mycket mer "kakigt" än så blev det inte på denna resa. Dock får inte glömmas den friterade bananen med vaniljglass - en av våra få desserter på hela semestern. Jag tror att banan är underskattat som dessert!


1 kommentar: