söndag 1 maj 2011

Råsunda Special

Här har vi ett gott bröd som vi åt på sommarstugan under påskhelgen. Hur gott som helst med smör och ost!

Degen räcker till en ca 15 cm bred limpa.
Det här behövs:
1 paket jäst
2 tsk salt
1 msk honung
6 dl ljummet vatten
2 dl rågsikt eller grahamsmjöl
1,1 - 1,2 liter vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke. Häll i salt och klicka ner honung. Rör ut jästen med saltet och honungen och lite av det ljumma vattnet. Häll på resten av vattnet, lägg i rågsikt eller grahamsmjöl och rör om. Häll i vetemjölet, men bara hälften till att börja med. Fyll sedan på med resten, men spara några dl tills degen ska bakas ut. Låt den ganska lösa degen jäsa med en handduk över bunken i 1-2 timmar. Smörj en bakplåt.

Ta några tag med en trägaffel i den jästa degen, häll i lite mer mjöl (det sparade vetemjölet) och arbeta degen lätt. Tippa ut den på väl mjölat bakbord, ha rejält med mjöl på händerna också. Det går lätt att "knåda" den här degen om man liksom viker den hit och dit med lite mjöl på bakbord och händer. Rulla sedan ut degen till en så prydlig rulle som möjligt (min blev inte jätteprydlig men jag gjorde så gott jag kunde...) och klappa in brödet med lite mjöl. Flytta över brödet på bakplåten, skåra det på 3-4 ställen (skär lite på snedden) med vass kniv. Jäs ca 20 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader. 

Grädda brödet mitt i ugnen i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda brödet i ytterligare 25-35 minuter. Ser brödet väl mörkt ut så täck det med aluminiumfolie sista kvarten. Låt brödet svalna på bakduk. Då behåller det den trevliga knapriga brödskorpan, som är en av finesserna här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar