söndag 1 maj 2011

Valborgsgott i kaffekopp

I går kväll på Valborgsmässoafton firade vi in våren med att äta middag med några vänner här hemma hos oss. Desserten blev vaniljglass i minipaj med choklad och kolasås med pecannötter på toppen.

Jag gjorde minipajkakbotten i muffinsformar för 6-8 personer såhär
75 gram smör
2 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 ägg
1 msk kallt vatten

Till garnering
100 gram mörk choklad

Nyp i hop ingridienserna och låt vila i kylskåp 30 minuter innan de trycks ut i muffinsformarna ( en muffinsplåt är att föredra). Stoppa in i ugnen i ca 15-30 minuter eller tills de ser färdiga ut på 175 grader.

Man lär sig alltid något när man bakar och exprimenterar på egenhand i kakbakeriet. Min lärdom av detta bak är att det är viktigt att göra kakpajen väääldigt tunn, blir svår att bita igenom på ett lätt sätt annars.

När kakbotten är färdig så smält chokladen i ett vattenbad och pensla hela innersidan av lilla minipajkakan. Låt stelna.

Jag gjorde mina pajbottnar några dagar i förväg så de hoppade in i frysen tills några timmar innan det var dax att äta dem.

Glassen gjorde jag såhär
5 ägggulor vispades med
1 dl florsocker och
2 tsk vaniljsocker

Detta blandade jag med
3 dl lättvispad grädde och 1 dl mjölk

På med glassmaskinen och i med smeten.

Kolasåsen blev kondenserad mjölk på burk som jag lät koka. Min burk kokade i nästan 4 timmar så såsen blev väääldigt fast, men god! Så nästa gång ska jag låta den koka 1.5 timme i stället.

Allt i denna dessert förberrede jag och när det var dax för servering var det bara att ställa minipajarna i varsin kaffekopp skopa upp glass( jag tog bort muffinspappret, men det är såklart frivilligt)ringla på kolasås och garnera med kolasås och pecannötter.

Voala våren är här!

1 kommentar:

  1. tjusigt syrran!
    du är expert på att göra fina efterrätter i tjusiga koppar!
    puss&kram från lillasyster

    SvaraRadera