måndag 4 juli 2011

Sommarens höjdartårta



Den här läckerbiten stod på mitt bord häromveckan när jag fyllde år. En härlig chokladkaka delad i 3 delar och med grädde och mosade jordgubbar mellan lagren. Kan inte bli en bättre avslutning på en middag. Receptet kommer från tidningen Laga Lätt och såhär tillverkar man den:

14-16 bitar:
4 ägg
4 dl strösocker
200g smör
150g mörk choklad (70g)
1/2 dl kakao + lite till formen
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt
5 dl mellangrädde alt vispgrädde
2 1/2 msk florsocker
1 liter jordgubbar

Såhär gör du:
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Vispa snabbt ihop ägg och socker
3. Dela smöret i bitar, bryt chokladen i mindre bitar. Smält smör och choklad i en skål över vattenbad eller i mikron. Häll chokladsmeten till äggsmeten.
4. Blanda kakao, vetemjöl, bakpulver och salt med en gaffel i en separat bunke.
5. Sikta mjölblandningen genom en sil i smeten och blanda med en slickepott.
6. Smörj en kakform med löstagbar kant och ströa med kakao innan du häller i smeten.
7. Baka mitt i ugnen ca 40 minuter. Provstick - kakan ska vara fast men ändå lite kladdig.
8. Låt kakan svalna och ställ i kylen - den måste vara kall när du sedan delar den.
9. Dela kakan i 3 tårtbottnar. Vispa grädde och florsocker.
10. Mosa 1/3 av jordgubbarna grovt och vänd in i grädden.
11. Bred jordgubbsgrädde mellan tårtlagren och på toppen. Garnera med resterande jordgubbar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar