lördag 20 augusti 2011

Äppelkaka




Det här åts på fredagsfikat på jobbet igår!

1st sockerkaka:
100 g smör
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 st ägg
4 dl vetemjöl
1,5 dl mjölk

Fyllning:
3 st äpplen
2 msk strösocker
0,5 msk kanel

Låt smöret bli rumsvarmt. Smöra och bröa en rund ugnsform med löstagbar kant. Rör smör och socker, gärna med en elvisp. Tillsätt vetemjöl och mjölken. Rör snabbt ihop till en jämn smet (rör inte längre än att det är blandat). Häll smeten i den smörade och bröade formen. Bred försiktigt ut smeten så att den är någorlunda jämnt fördelad. Skala äpplena och skär i klyftor. Blanda socker och kanel i en djup tallrik och lägg i äppelbitarna och rör runt tills äppelbitarna sugit upp så mycket som möjligt. Tryck ner dem i sockerkakan så det blir ett tjusigt mönster. Strö ev. mer kanel och socker över kakan. Grädda långt ner i ugnen på 175 grader i ca 45 minuter. Låt svalna och servera med vaniljsås!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar