torsdag 18 augusti 2011

Björnbärspaj

Även björnbär plockades under semestern och då tar jag såklart tillfället i akt att baka en kaka av bären.


8 portioner

PAJDEG:
4,5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 msk socker
115 g kallt smör
1/2 dl kallt vatten

FYLLNING:
500 g björnbär
1 msk potatismjöl
1/2 dl socker
1 citron

Ett ägg till pensling

1. Blanda de torra ingredienserna till pajdegen. Skär smöret i små kuber och tillsätt det. Låt matberedaren snabbt blanda ihop degen. Tillsätt det kalla vattnet lite i taget. Degen ska fortfarande vara lite smulig. Plasta in degen och låt den stå kallt i 60 minuter.

2. Kavla ut degen och tag ut rundlar som passar en muffinsplåt, stansa även ut lock som passar till pajerna.

3. Smörj muffinsplåten ordentligt och klä sedan åtta fördjupningar med pajdeg.

4. Blanda björnbär, potatismjöl och socker i en skål. Riv skalet av en citron och pressa över saften.


5. Fördela björnbären i pajskalen. Lägg ett lock på varje och nyp ihop kanterna.


6. Pensla med ett uppvispat ägg. Gör små skåror i locket på pajerna.

7. Grädda i mitten av ugnen i 180 grader i ca 20 minuter.


Jag serverade med vaniljglass. Det blev hur gott som helst! Dessvärre gjorde jag den här efterrätten en sen söndagskväll efter en god middag och varken jag eller Anton orkade med desserten pga mätthet och trötthet... Jag kunde dock inte INTE låta bli att smaka en liten ände av den nygräddade kakan men frös sedan in resten. Så nu har jag några goda enportionsdesserter att se fram emot i höst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar