tisdag 9 augusti 2011

Tårtfavorit i repris


Detta är nog min allra bästa sommartårta. Och den är
förvånansvärt enkel att göra. Här har jag dekorerat den
med färska hallon och blåbär som plockats ett stenkast
från huset hemma hos mamma och pappa. Det är även färska
bär i fyllningen, och lemoncurd. Mums

Sockerkaksbotten
3 st ekologiska ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 st nypa salt
Smör och ströbröd till formen

Fyllning
1 burk lemon curd
1 st vaniljstång
0.5 dl strösocker
2 l färska bär
3 dl vispgrädde

Börja med sockerkakan: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Fyll en smord och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 25 minuter, eller tills kakan är klar (testa med en sticka). Låt kakan svalna och dela den i tre skivor.

Fortsätt sen med fyllningen: Skrapa ur vaniljstången och blanda fröna med strösockret, skiva hälften av bären (behövs inte om det är hallon och blåbär) och blanda dem med sockret. Fördela bären över understa lagret på tårtan. Lägg på en skiva sockerkaksbotten och bred över lemon curd. Lägg på översta skivan och täck med lättvispad grädde, garnera med de resterande bären. Klart!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar